Document toolboxDocument toolbox

Hvordan man sikrer god/acceptabel billedekvalitet

v1.0.0

Følgende artikel hjælper dig med at tage gode fundusbilleder, vide hvornår et fundusbillede bør tages om og lægge mærke til falske positive i RetinaLyze.

Hvornår er kvaliteten på et fundusfoto godt nok?

Det er vigtigt at sikre en god kvalitet på et fundusfoto for at RetinaLyze-systemet og Øjenlæge-backuppen kan foretage en retvisende vurdering.

Når man opdager et tegn på dårlig kvalitet af et fundusbillede skal man allerede i iBase slette billedet og tage billedet på ny. Opdager man det først i RetinaLyze, skal man blot tage billedet om uanset resultatet. Opstår der tvivl, sendes billedet alligevel til Øjenlæge-backuppen.

Et fundusfoto kan siges at være godt nok til RetinaLyze når:

  • Du kan følge og se alle kar tydeligt (arterier og vener).

  • Du kan se macula og synsnerven tydeligt.

  • Billedet er skarpt og detaljerne er synlige.

  • Billedet er godt belyst, men ikke overeksponeret/overbelyst.

  • Billedet er frit for annotationer eller tekst.

Følgende faktorer kan påvirke kvaliteten af billedet.

  • Skygger

  • Lille pupil

  • Overbelyst billede

  • At kunden blinker f.eks. øjenvipper ind over billedet

  • Støvkorn på linsen

Skygger

Billede 1 (venstre) har en mørk skygge i midten (man kan ikke se fovea) og er generelt mørkt. Billede 2 (højre) er generelt meget mørkt og man kan ikke følge blodårene.

Man skal være opmærksom på at RetinaLyze ikke giver et retvisende resultat, når der er skygger i det centrale område af øjet. Prøv at tage billedet igen eller bruge small pupil mode (på funduskameraet), hvis du oplever dette.

Lille pupil

Har kunden en meget lille pupil, kan funduskameraet ikke tage gode fundusfotos i sin normale modus. Typisk vil man opleve skygger eller et meget mørkt billede. Her skal man blot slå ”Small pupil”-funktionen til på kameraet. Kameraet vil så bruge en stærkere blitz og en anden optik, som overbelyser billedet i periferien, men laver et flot billede af det centrale område (ved fovea og synsnerve).

For meget lys omkring kundens øjne/overbelyst billede

Billedet herunder viser et meget overbelyst billede. Overbelyste billeder kendetegnes af det mælkehvide lag fra periferien og ind mod centrum.

Et overbelyst billede giver ikke retvisende resultater i RetinaLyze. Tag gerne billedet om og prøv at sænke den direkte belysning eller evt. skærme af for lyset.

Øjenvipper/blink

Man kan engang i mellem opleve, at kunden blinker samtidig med at billedet tages. Man kan tydeligt se øjenvipperne i toppen og/eller bunden på et sådan fundusfoto.

Her skal billedet blot tages om igen. Prøv evt. at tælle ned til billedet tages, så kunden ved, hvornår øjnene skal holdes åbne.

Hvilke faktorer kan give falsk positive i RetinaLyze?

Da RetinaLyze algoritmen bl.a. søger efter kontrastforskelle i fundusfotoet, kan der opstå falske positive. En falsk positiv er, når systemet giver et gult eller rødt resultat for DR eller AMD, selvom der ikke er tale om egentlige DR og AMD forandringer.

Følgende faktorer kan give falsk positive i RetinaLyze:

  • Store reflekser på fundusbilledet

  • Livlige lysreflekser

  • Fundus Laserbehandling

  • Degenerativ sygdom

  • Pixelfejl

  • Pigmentforskydning

  • Ardannelser

  • Laserspor

  • Tangientelt ’skårede’ kar, typisk på papillen

Når man opdager en falsk positiv skal man forsøge at tage billedet om igen og derefter køre screeningen igen. Opstår der tvivl, sendes billedet alligevel til Øjenlæge-backuppen. Undtagelsen er den degenerative sygdom, som naturligvis skal sendes til Øjenlæge-backup.

Store reflekser

På nedenstående billede ses to meget store hvide felter i bunden af fundusfotoet. Dette er reflekser og vil typisk ikke fremkomme det samme sted, hvis billedet tages om. RetinaLyze systemet leder efter synsnerven for at fjerne denne før den analyserer øjenbaggrunden, men i dette tilfælde tror systemet at en af de store reflekser af synsnerven (da synsnerven typisk er det lyseste område på en sund øjenbaggrund). En falsk positiv, forårsaget af store reflekser, er kendetegnet af at systemet fortæller at der er DR-forandringer i synsnerven.

 

Hvis man oplever reflekser, skal man blot tage billedet om.

Livlige lysreflekser

Nedenstående er et foto af venstre fundus af en yngre person. Der ses typisk hos unge livligere lysreflekser fra blitzlyset især omkring karrene hvor de kan ses som perler på en snor. Når markeringerne fjernes ses markeringerne at have markeret små enkelt sektioner af karret.

 

Hvis man oplever reflekser, skal man blot tage billedet om. Reflektioner vil typisk ændre position fra billede til billede (af den samme patient). Hvis reflektionerne ikke skifter form eller placering, kan det tyde på at der ikke er tale om reflektioner. Brug øjenspecialist-backuppen/telemedicine-servicen ved tvivl.

Fundus laserbehandling

Visse patientgrupper får foretaget laserbehandling af deres retina. Arophelingen af disse laserspor ses ofte som mørke, pigmenterede pletter ofte anordnet i klynger. De er sådan set dark lesions, hvorfor RetinaLyze markerer dem.

Oplever man, at kunden har modtaget fundus laserbehandling (spørg gerne kunden), skal man være opmærksom på at RetinaLyze ikke kan give et retvisende svar. Her skal man i stedet bede kunden om at gå til øjenlæge for at få foretaget eventuelle tests, hvis de ønsker dette.

Vær venligst opmærksom på at en patient, som har modtaget laserbehandling på nethinden, oftest allerede går til regelmæssige øjenundersøgelser hos hos deres egen øjenlæge eller på et hospital.

Degenerativ sygdom

Ved visse typer af nethindesygdomme undergår nethinden degeneration (henfald) og i processen dannes arvæv, der optræder som udbredte mørke pletter.

Billedet sendes til øjenlæge-backup.

Pixel fejl

Under optageprocessen kan fejl i det digitale system afspejle sig som lokaliserede sammensmeltninger af mindre pixels til større, som optræder anderledes end omgivelserne og følgelig markeres af RetinaLyze. De er let genkendelige, når markeringen er fjernet, idet at de er grovkornede og reproducerbare i et nyt foto. 

 

Kontakt gerne funduskameraproducenten, hvis denne fejl opstår.

Pigmentforskydning og tangielt skårede kar

Nethindens grad af pigmentering varierer fra individ til individ, men på samme nethinde kan øer af naturlig pigmentering forekomme og disse øer kan RetinaLyze ind imellem markere. Ligeledes kan kar, der ligger som en ’søslange over og under overfladen, især på papillen, forekomme segmenteret og de enkelte segmenter kan markeres af RetinaLyze.

Send billede til øjenlæge-backup, hvis du er i tvivl.

Need help? Get in touch with us via: https://www.retinalyze.com/contact