Diabetisk retinopati (DR)
v1.0.0
Hvad er diabetisk retinopati?
Diabetes kan forårsage ændringer i alle dele af øjet, men mest afgørende og hyppigst i øjets nethinde (Retinopati) og i linsen (grå stær). Retinopati opstår på grund af forringelsen af de små blodkar i nethinden. De kan blive slappe, som en gammel cykelslange, forkalkes og begynde at lække. Hvis den tilstand ikke behandles over en længere periode, dannes der nye kar for at løse problemet med den manglende næring til nethinden. Disse nye kar er imidlertid meget skrøbelige, hvilket ofte medfører store blødninger i nethindens lag og ind i glaslegemet.
Når det gælder type 2-diabetes, er der især fare for at udvikle ændringer i makulaen, som kan reducere synsstyrken i det centrale synsfelt, og fx gøre det sværere at læse.
Mht. type 1-diabetes, kan nye og svage blodkar i nethinden medføre blødninger i det indre øje (i glaslegemet) med kritisk synstab til følge.
Stadierne af diabetisk retinopati
De fire faser af diabetisk retinopati klassificeres som mild, moderat og svær ikke-proliferativ og proliferativ. Nedenfor ses et eksempel på mild til moderat diabetisk retinopati med markeringer af ændringerne.
Læs mere om diabetisk retinopatis stadier her: Diabetic retinopathy - Stages og https://www.preventblindness.org/what-are-stages-diabetic-retinopathy
Hvad er symptomerne på retinopati?
I starten mærker eller bemærker man sjældent noget. Man kan lide af diabetisk retinopati i flere år, uden at opleve nogen ubehag. Imidlertid udvikler mange mennesker med diabetes synstruende øjenændringer, da sygdommen/de medfølgende komplikationer ikke opdages i tide.
En god kontrol med både blodsukker og blodtryk, fx sammen med laserbehandling, kan forhindre sygdommen i at udvikle sig og redde synet. Derfor er regelmæssige kontroller af øjnene afgørende - selv når symptomerne ikke er tydelige.
Sent stadium af Diabetisk retinopati kan have følgende symptomer:
Pludselig og alvorlig synsnedsættelse, som skyldes blødning i det indre øje (glaslegemet)
Gradvist tab af nærområdets syn, forårsaget af hævelse i makulaområdet (DME)
Hvordan foretages diagnosen?
Diagnosen foretages ved en undersøgelse med et såkaldt oftalmoskop (et specielt instrument, der sender lys gennem pupillen) eller ved at fotografere nethinden (med et funduskamera) efter brug af pupildilaterende dråber. En øjenlæge kan se forstørrede fotos af nethinden og omhyggeligt tjekke, om der forekommer ændringer.
Det er kun en øjenlæge, der kan stille en diagnose, derfor skal man regelmæssigt få foretaget kontrolundersøgelser af en øjenlæge, når man bliver ældre. RetinaLyze-systemet fungerer udelukkende som en indledende screening.
Hvordan behandles diabetisk retinopati?
Hvis diabetisk retinopati svækker synet i alvorlig grad, behandles øjnene med laser.
Hvis der forekommer større blødninger og vævsdannelser i det indre øje (glaslegeme), kan det være nødvendigt med en operation, for at fjerne disse, og i nogle tilfælde føre nethinden tilbage til dens korrekte position.
Hvis synet er sløret på grund af hævelse ved den gule plet/macula-området, kan behandlingen suppleres med indsprøjtninger af binyrebarkhormon eller VEGF-hæmmere i glaslegemet. Sidstnævnte er muligvis det mest lovende.
Need help? Get in touch with us via: https://www.retinalyze.com/contact